torsdag 8 augusti 2013

Bokrecension

jag, En
David Levithan

Tänk dig att du vaknar varje morgon i en okänd människas kropp och att du sedan, under en dag, får leva i denna människas kropp och ta del av hens vardag.
 Detta är utgångspunkten för romanen jag, En där vi möter En som har en personlighet men ingen egen kropp och som därför levt hela sitt liv i och genom andra människor av olika kön. Detta är Ens vardag och därför har det aldrig varit något större problem för En men en dag vaknar hen i Justins kropp. Senare samma dag träffar En Justins flickvän, Rhiannon, och blir kär. De båda umgås under en dag, Rhiannon tror att hon umgås med Justin för det är ju honom hon ser. När En sedan somnar på natten vet hen att hen kommer att vakna i en annan kropp nästa dag. Hur ska En kunna få kontakt med Rhiannon igen och ska hen ens försöka? Kommer Rhiannon att förstå att det var En hon träffade den dagen när hon trodde att det var hennes pojkvän hon umgicks med? 

David Levithan har skrivit en bok som, trots att den är svår att beskriva, är synnerligen lätt att komma in i och som är så spännande och romantisk att man inte vill sluta läsa den. Boken väcker flera intressanta frågor kring kön och utseende, vad är det vi egentligen blir kära i? Ett utseende, en personlighet eller ett kön? Svåra frågor som är värda att både läsa och prata om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar