måndag 11 november 2013

Bokrecension: Augustextra!



Jagger, Jagger av Frida Nilsson

Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson

Nu har jag läst två av de böcker som är nominerade till Augustpriset. Det är två roliga men också rätt allvarliga böcker.

Jagger, Jagger handlar om killen Bengt som inte har det lätt, tre andra barn som bor i samma hus som honom, Astrid, Allan och Gustav, ägnar all sin tid och kraft åt att reta honom. En dag stänger de in honom i husets soprum och precis när Bengt tror att ingen kommer att rädda honom öppnas dörren och där utanför står hunden Jagger! Bengt och Jagger blir snabbt kompisar men det är en vänskap med komplikationer för Jagger tycker att Bengt ska ge igen på de som retat honom och snart har Jaggers planer blivit långt värre än Bengt någonsin kunnat ana. Dessutom är deras vänskap inte helt accepterad av Bengts föräldrar för Jagger är hemlös.

I Snöret, fågeln och jag möter vi Selma som tillbringar sommarlovet hos mormor och morfar. Selma är en ensam tjej som inte har några vänner och hon har en oro inom sig, där sitter en liten fågel som hela tiden påminner henne om att hon är ensam och att ingen vill vara hennes vän…ända till Selma träffar tuffa Snöret, en kaxig tjej som förändrar det mesta i Selmas liv! Det blir en sommar där de båda tjejerna bildar en klubb, Selma lär sig simma och dessutom hinner de båda tjejerna både bli osams och vänner igen.

Två fina böcker om ensamhet och vänskap, utanförskap och tillhörighet. De passar dig som går i år 2 till 4!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar