torsdag 17 april 2014

Berättelser om kärlek och ensamhet


Det handlar om dig
Sandra Beijer

Om detta talar man endast med kaniner
Anna Höglund

Sandra Beijers debutroman är en fantastisk roman om kärlek och om hur tufft det kan vara att vara i 15-årsåldern med alla känslor som stormar inombords. Berättelsens Jag berättar om hur hon träffar Du, vi får aldrig veta huvudpersonernas namn vilket gör att det är ännu lättare att leva sig in i vad de känner då det i princip kunde handla om läsaren själv, och hur en stormig relation inleds. De bråkar, älskar och gör slut men kan ändå inte hålla sig ifrån varandra. 
 Det är en vacker och emellanåt rätt mörk historia som trots allt slutar hoppfullt. Boken är lättläst med korta kapitel men språket är så laddat att man ofta kommer på sig själv med att stanna upp och läsa meningarna flera gånger. Vi får följa med på fester, tråkiga lektioner, sätta oss in i de drömmar som huvudpersonen bär på o.s.v och allt känns väldigt trovärdigt och äkta.

Här kan du se en intervju med Sandra Beijer: 
http://urplay.se/Produkter/181872-En-bok-en-forfattare-Det-handlar-om-dig 

Boken som Sandra tipsar om i intervjuklippet är Anna Höglunds väldigt speciella och tänkvärda bilderbok Om detta talar man endast med kaniner. Det här är verkligen ingen bilderbok för de små utan snarare en bilderbok för vuxna om en sorgsen kanin som redan från det att hen föddes känt sig annorlunda och utanför. Boken tycks för mig handla om ett slags depression men mot slutet anar man en ljusning. Svårt att beskriva en bok som denna då den funkar bäst då man ser text och bild tillsammans (här nedan ser du två av de fantastiska illustrationerna). En bok som stannar kvar länge.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar