tisdag 22 april 2014

En liten flicka i den stora, mörka skogen


Flickan som älskade Tom Gordon
Stephen King

Stephen King är en författare som är (ö)känd för att skriva riktiga tegelstenar men ibland skriver han betydligt mindre böcker som rymmer minst lika mycket spänning och rysligheter som ett av hans längre epos. Boken som recenseras här hör till en av Kings, till sidantalet, mindre böcker men på drygt 200 sidor skapar författaren ändå en spännande och trovärdig berättelse med en fantastisk huvudperson. 
 Vi möter här den nioåriga Trisha som under en skogsvandring med sin mamma och storebror går vilse och tvingas kämpa för sitt liv i den stora skogen. Mot sig har hon inte bara den ofta grymma naturen, hunger, sjukdom och ensamheten...något stort och ondskefullt i skogen verkar följa Trishas varje steg och frågan är bara när det ska gå till attack. Som tur är har Trisha sin freestyle med sig (boken utspelar sig 1998) så att hon kan lyssna på basebollmatcher på radio där hennes store idol, Tom Gordon, spelar - ju längre tid som Trisha spenderar i skogen desto mer övertygad blir hon om att Gordon är med henne där och hjälper henne. Frågan är bara om det räcker innan hennes förföljare ger sig till känna?

En intensiv och emellanåt riktigt läskig, men inte blodig, berättelse som man vill sträckläsa! Trots att den är klassad som en bok för vuxna så skulle jag inte tveka att rekommendera denna till läsvana elever i år 5 och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar