måndag 6 oktober 2014

Döden, döden, döden...


Dödsknäpp
Håkan Jaensson

Torsten "Totte" Nilsson är övertygad om att han ska dö. Efter att ha sett ett läkarprogram på tv där en mystisk sjukdom, som gör att den smittade dör efter två veckor, beskrivs bestämmer sig Totte för att under de två sista veckorna i hans liv äntligen börja leva till fullo. 
  Tillsammans med sin hund Otto och vännerna, bland annat Nicke, Lena, Ester och Gertrud, som ingår i det lilla gänget Resten som består av de elever som är lite utanför i skolan, börjar Totte alltmer ta plats och våga förändra saker. Totte står upp mot mobbarna Kurt och Filip, säger ifrån när elever behandlas orättvist av den knäppe idrottsläraren Kroon och han konfronterar till och med den otrevliga rektorn som alla kallar för Mården! Även Tottes föräldrar får en släng av hans nya mod och får veta både ett och annat som får dem att tänka om vad gäller deras relation till sin son. 
  Under de dryga två veckor som läsaren får följa Totte händer en massa saker, både sorgliga, roliga och faktiskt lite spännande. Samtidigt som Totte verkligen förändrar tillvaron både för sig själv och för de i hans närhet funderar han mycket kring det här om livet och döden. Hur kommer det att bli för de som finns kvar när Totte dör? Är verkligen Totte döende och kommer han att hinna med allt han vill göra innan de två veckorna är förbi?

En klockren bok som är fantastiskt välskriven och som rymmer otroligt mycket kloka tankar och funderingar. Det här kan mycket väl blir en kommande klassiker! Perfekt högläsningsbok och verkligen en bok som kan läsas av alla från mellanstadiet och uppåt. Rekommenderas varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar