torsdag 6 november 2014

Bokcirkel V. Ingelstad: Den femte vågen


Den femte vågen
Rick Yancey

Vi har läst Den femte vågen av Rick Yancey. Det är en science fiction roman som berättar om hur jorden tas över av utomjordingar. Vi får följa Cassie, en sextonårig tjej som förlorat hela sin familj utom sin älskade lillebror Sammy. När Sammy förs bort lovar Cassie att hon ska göra allt för att rädda honom från fiendens klor. 
  Utöver Cassie får vi även följa en av utomjordingarna som fått i uppdrag att ta livet av så många människor som möjligt, han är en så kallad tystare. Slutligen följer vi en kille som heter Ben Parish. Ben har precis som Cassie förlorat hela sin familj och dras nu in i en kamp på liv och död där det är svårt att veta vem som är vän eller fiende. 
  Det är ofrånkomligt att Cassies, tystarens samt Bens vägar kommer att mötas och att det kommer att bli ett ödesdigert möte.

Vi som läst är Jesper, skolbibliotekarie, samt tre elever i år nio, Nathalie, Natalie och Klara. Vi tyckte alla att det var en spännande och lättläst bok. Personerna i boken är väl gestaltade och man känner för dem och deras kamp. Tempot är högt och det gäller att hänga med i svängarna då historien tar ofta överraskande vändningar. Det som man kan vara kritisk mot är att boken inte känns speciellt originell, mycket av dess innehåll känns igen från andra filmer och böcker. Dock håller Yancey ett så högt tempo att man inte reflekterar så mycket över detta medan man läser. Sammantaget en mycket spännande bok som är svår att släppa!

Vårt betyg blir högt: 4 döda utomjordingar av 5 möjliga

Ps. Boken har i dagarna fått en uppföljare: Det oändliga havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar