onsdag 19 november 2014

En klassisk räddare


Räddaren i nöden
J.D. Salinger

En klassiker från 1951, varför ska man läsa den tänker kanske du? Jag kan inte säga annat än att detta är en bok som känns väldigt modern och tidlös. 
  Vi följer 16-årige Holden Caulfield under tre dagar. Han har blivit relegerad från sin skola då han inte uppnått de betyg som krävs för att fortsätta. Det är jultider och snart är det dags för jullov. Holden bestämmer sig för att inte berätta för sina föräldrar om hans relegering och inte komma hem förrän lovet börjat på riktigt, detta innebär att han har några dagar som behöver fyllas i väntan på att han kan få komma hem. Under dessa dagar driver Holden omkring i New York och träffar gamla bekanta och en hel del tjejer som han vid ett eller annat tillfälle varit intresserad av. Han råkar dessutom illa ut ett par gånger när han kommer i kontakt med mer ljusskygga existenser i New York. Holden är allmänt cynisk och det är väldigt få personer som han tycker om, undantaget är hans lillasyster Phoebe. Det är också hon som får Holden att chansa och ta sig hem till föräldrahemmet innan lovet börjat. Vad som händer när han väl kommit hem och därefter får du själv läsa om.

En bok som, trots sin ålder, engagerar i det att vi verkligen kommer Holden nära och får följa hans tankar kring livet och meningen med allt. Vad ska man ta sig till när man är ung och allt känns rätt meningslöst? Tankar som vi alla burit på vid olika tillfällen och som vi troligen alltid kommer att komma i kontakt med - därav är och förblir Holden Caulfields berättelse något att läsa och beröras av i alla tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar