tisdag 5 november 2019

Filmaktuell: Spöken från det förflutna


Doctor Sleep
Stephen King

En av Stephen Kings mest berömda och skrämmande romaner är klassikern Varsel som han skrev tidigt i sin karriär. 2013 skrev Stephen King en uppföljare som vi nu har läst.
  Här följer vi Dan Torrance som lyckades överleva hans och föräldrarnas, Jack och Wendy, mardrömslika vistelse på hotellet Overlook där fadern, under ondskefulla makters inflytande, försökte ta livet av sin son och hustru. Dans pappa hade problem med spriten och en sak som Dan lovat sig själv är att aldrig börja dricka men nu när vi möter honom i vuxen ålder har Dan nått botten. Han är gravt beroende av både sprit och droger men efter en synnerligen hemsk incident beslutar sig Dan för att ansluta sig till Anonyma alkoholister för att få hjälp med sitt missbruk. Att Dan börjat missbruka beror delvis på att han försöker glömma de mardrömslika upplevelserna i sin barndom men dessutom för att han besitter en märklig gåva, en förmåga att läsa andra människors tankar, en gåva som kallas the shining (originaltiteln på Varsel), ungefär det strålande. Denna förmåga är både en gåva och en förbannelse då den tär oerhört på Dans psyke.
  Parallellt med att vi följer Dan möter vi också den unga Abra, en tjej som också besitter samma förmåga som Dan men hennes strålande är oerhört mycket starkare. Abras kraft är så stark att hon upptäckts av ett gäng monster i mänsklig skepnad som kallar sig den sanna knuten och som livnär sig på människor med det strålande. Den sanna knuten kidnappar personer med det strålande och torterar dem för när personer med det strålande dör under smärtsamma former avger de en slags ånga som är rena livselixiret för de uråldriga monstren. Dan och Abras vägar korsas och snart är de indragna i en kamp på liv och död med de uråldriga monstren i den sanna knuten.

Stephen King är en av mina absoluta favoritförfattare och han gör mig inte besviken den här gången heller. Det är en tjock och spännande bok som är väldigt svår att lägga ifrån sig. Den är inte lika otäck som Varsel, som jag rekommenderar dig att läsa först, men nog så gripande och medryckande!

Filmatiseringen, i regi av Mike Flanagan, går just nu på svenska biografer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar