måndag 1 december 2014

En viktig men hemsk bok


Villig
Christina Wahldén

13-åriga Nora våldtas av sin "pojkvän", 15-årige Edvin, på en av skolans toaletter. Chockad och överväldigad av skamkänslor vågar Nora inte anmäla till polisen. Hon försöker till en början hålla det som hänt hemligt men när Noras storasyster Tuva får veta ringer hon polisen och gör en anonym anmälan om våldtäkt. Detta är inledningen på en spiral av minsta sagt fruktansvärda händelser. Polisen verkar inte göra något så Tuva kontaktar nu en reporter på den lokala nyhetstidningen och när det börjar skrivas om det som skett dröjer det inte länge förrän skvaller, smutskastning och än värre saker börjar spridas på diverse sociala medier. 
  Mitt i allt detta följer läsaren även en annan tjej, Ida, som går i år 8. Hon har utnyttjats å det grövsta av flera av killarna i skolan och på nätet sprids det filmer av henne när hon har sex med flera killar. När Ida dessutom inser att hon är gravid börjar hon bli alltmer desperat och tillsist tycks det bara finnas en utväg för att undslippa den mardröm hon hamnat i...

En fruktansvärt otäck bok, man mår faktiskt lite illa när man läser den, men också en viktig bok om ett ämne som tyvärr berör alltför många i skolan idag. Wahldén skriver i ett rasande tempo så boken är omöjlig att släppa. Ytterligare något som gör boken läsvärd är att författaren inte gör Edvin till en enbart "ond" karaktär, läsaren får en inblick i hans verklighet och tankar också. Egentligen är det vuxenvärlden som är "the bad guy" i den här berättelsen, många sviker de unga och konsekvenserna blir ödesdigra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar