torsdag 9 april 2015

Ett annat sätt att vara ung


Dogboy är död
Monica Zak

Monica Zak har skrivit flera böcker om, ofta, utsatta barn runtom i världen. Till hennes mest kända böcker hör Pumans dotter och serien om Alex Dogboy. 
  Här har hon nu skrivit en novellsamling där hon i tretton berättelser låter läsaren möta barn och ungdomar i länder som bland annat Guatemala, Honduras och Somalia. Berättelserna bygger på verkliga levnadsöden och emellanåt är det nästintill outhärdligt att läsa om vad vissa råkar ut för. Ungdomarna lever ofta i oroshärdar och flera av dem tvingas fly medan andra råkar ut för fruktansvärda övergrepp eller tvingas in i det militära för att strida för något som de ofta inte förstår någonting om. 
  Zak skriver klart och koncist, utan åthävor, om händelser som pågår i vår värld här och nu, händelser som vi ofta ser eller läser om i nyheterna. I och med det mer direkta tilltalet i hennes berättelser får man som läsare också en ökad förståelse för vad det är som driver människor på flykt och vilka oerhörda påfrestningar det ställer på de ungas psyke. Det är lättläst, hemskt och gripande men framförallt är det kanske en av de få böcker som man kan säga är viktiga att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar