måndag 17 augusti 2015

Ett Sverige för alla?


Avblattefieringsprocessen
Zulmir Becevic

I ett framtida, men inte alltför avlägset, Sverige har Partiet tagit makten. Partiet tycker att "svenskheten" är det absolut viktigaste som finns och därför har man startat upp något som kallas "Avblattefieringsprocessen". 
  Här får de som inte anses vara tillräckligt svenska lära sig, med hjälp av så kallade "avblattefierare", vad riktig svenskhet innebär. 
  En av de som ska genomgå denna process är femtonårige Alen. Alen är placerad hos en fosterfamilj då mamman är död och pappan sitter i fängelse. Under processens första skede får Alen lära sig om det svenska samhället av den äldre "avblattefieraren" Karl-Olof som mest utnyttjar Alen som gratis arbetskraft. 
  Läget blir bara värre och värre och Alen blir alltmer frustrerad över hela situationen. Han kan inte se varför han är mindre svensk än någon annan och svenskheten sitter ju inte på utsidan, det är en känsla som man bär med sig inombords! 
  Trots att läget är minst sagt dystert kommer Alens situation bara att förvärras och tillsist inser han att det inte finns någon plats för honom i det Sverige som Partiet vill skapa. Alen måste fly från Sverige för att kunna leva ett drägligt liv!

En mörk satir som är väldigt allvarlig men ändå fylld med humor. Det är både komiskt och ledsamt att läsa om allt det som Alen tvingas genomgå bara för att vissa inte anser honom vara svensk tillräckligt. Boken blir dessutom riktigt spännande när Alen inser att han måste lämna Sverige. Som tur är är han inte helt ensam, han har en flickvän, Melinda, och en polare, Hannes, som är beredda att hjälpa honom att fly. Frågan är bara om Alen kommer att lyckas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar