tisdag 8 september 2015

Gåtan Alaska


Var är Alaska?
John Green

Miles Halter ska flytta hemifrån för att börja på internatskolan Culver Creek. Han ser framemot att få börja om på en ny skola då hans skoltid fram tills nu inte varit speciellt kul. Nu kanske han äntligen kan få riktiga vänner!
  Det dröjer inte länge förrän Miles blivit bundis med sin nya rumskamrat Chip "Översten" Martin (som genast ger den tanige Miles smeknamnet "Bullen") som ofta hänger med Takami från Japan och framförallt den speciella och mycket vackra Alaska. Kring det här gänget kretsar även den söta Lara från Rumänien, en tjej som kommer att betyda mycket för Miles.
 På Culver Creek råder det något av ett inofficiellt krig mellan de elever som har det mindre gott ställt (dit Miles och hans vänner hör) och de elever som kallas för "snobbarna". Under flera år har man ställt till med en mass hyss för att sabba för motståndarna och Miles inser snart att hans gäng hör till de som är mest kreativa när det gäller att ställa till med jäkelskap. 
  Miles tid på den nya skolan är fylld av nya erfarenheter, både positiva och negativa, och vi som läsare får följa karaktärerna och inser att de alla är komplexa individer med mycket i bagaget. Detta gäller kanske främst Alaska, tjejen som de flesta (även Miles) blir kära i men som samtidigt är svår att få grepp om...vem är egentligen Alaska?

John Green är mest känd för Förr eller senare exploderar jag men han har skrivit flera andra, minst lika bra böcker. Detta är hans debut och den är mycket bra. Green skriver med oerhört flyt och med stor humor samtidigt som han tacklar tunga ämnen. Han är dessutom väldigt bra på att skapa karaktärer som man tycker om och som man vill att det ska gå bra för. En riktig höjdare helt enkelt som rymmer både sorg och glädje.

Ps. Boken har kommit i en nyöversättning och har då fått titeln, Efter Alaska. Omslaget är nytt men innehållet är detsamma.

Ps II. Boken ska bli film och beräknas ha premiär under 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar