torsdag 13 oktober 2016

Fånge i ryssarnas arbetsläger.


Strimmor av hopp
Ruta Sepetys

Året är 1941 och andra världskriget rasar. Femtonåriga Lina blir tillsammans med sin lillebror Jonas och mamma Elena bortförda av NKVD, Sovjets hemliga polis, från sitt hem i Litauen. De och  tusentals människor som anses vara ett hot mot Sovjetunionen transporteras med tåg till arbetsläger, så kallade kolchoser; kollektiva jordbruk,  där de under fruktansvärda förhållanden ska arbeta. Lina och Jonas pappa, Kostas, som är universitetsrektor har redan tidigare förts bort och placerats i fängelse. 
  Läsaren får följa Linas och hennes familjs kamp för att överleva. Vi möter även flera andra personer som har varit med om minst sagt fruktansvärda händelser. 
  Efter flera månader i kolchosen får Lina en dag veta att hon, Jonas och Elena tillsammans med flera andra ska transporteras vidare. Var vet de inte men färden går norrut, mot Sibirien och kölden där. Kampen för överlevnad har bara börjat.

En hemsk bok som också är väldigt intressant att läsa då det är en sida av andra världskriget som inte är så omskriven. 
  Författaren har intervjuat överlevande från kriget och bygger sin berättelse på verkliga händelser. Emellanåt är det näst intill omöjligt att förstå vilka fasor människorna fick utstå i arbetslägren men boken visar också på att med kärlek och hopp kan man överleva under de mest vidriga förhållanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar