onsdag 20 september 2017

Skuggorna i skogen och flickan som försvann.


Orkidépojken
Helena Dahlgren

Sommaren 2011. I Stockholmsförorten Tyresjö har Hanna och bästa vännen Zeb gått ut gymnasiet. De sommarjobbar som kyrkogårdsvaktmästare och spenderar sin fria tid åt att festa, dricka och titta på den klassiska TV-serien Twin Peaks
  Hanna har nyligen upptäckt en hemlighetsfull blogg som skrivs av någon som kallar sig för Orkidépojken. Han bor i Tyresjö men lämnar aldrig sin lägenhet där han ägnar sig åt att odla orkidéer. Hans både melankoliska och skrämmande blogg fascinerar Hanna och Zeb som inte kan sluta läsa när de väl börjat. Snart inser de att en del av de saker som Orkidépojken skriver om har sin upprinnelse i något fruktansvärt som skedde i skogarna kring Tyresjö när han var en liten pojke. 
  Det tycks röra sig något ondskefullt i skogarna och Hanna och Zeb inser snart att denna ondska nu sträcker sig efter Tyresjös vackraste och kanske mest hemlighetsfulla invånare, den unga tjejen Lina Palmgren. Tjejen som gått i samma skola som både Hanna och Zeb och som under den vackra ytan tycks bära på ett stort mörker. 
  En dag försvinner Lina. Vad hände egentligen den där sommaren efter gymnasiet?

En kortroman fylld av popkulturella referenser, Helena Dahlgrens text är både vacker och skrämmande. Läsaren ges aldrig något klart svar vad som egentligen rör sig i skogarna kring Tyresjö och just det oklara gör det hela än mer skrämmande. En bok som en läser snabbt men som stannar kvar länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar